Plankbord är en modern och populär typ av bord som du kan designa helt själv online. Du kan välja mellan olika träslag och ytor så att du får det perfekta plankbordet till din matsal. Här kommer vi att nämna några saker du bör tänka på när du designar ditt eget plankbord.

Tänk på storleken

Storleken är viktig när du väljer ditt bord. Ska det vara ett stort bord för att äta middag med familjen, eller är det mer för ett mindre lunchbord? Storleken på ditt plankbord är givetvis helt upp till dig, men det är bra att ha en uppfattning om hur mycket plats du har i din matsal.

Tänk på formen på bordet

Formen på ditt plankbord är också viktig. Du kan välja mellan en rund, rektangulär eller oval form. De flesta plankbord har en rektangulär form, men det är såklart helt upp till dig vilken form du väljer till ditt bord. När du tänker på storlek måste du först och främst ta hänsyn till hur många ni är i familjen. Men om du ofta har gäster och har platsproblem bör du överväga att välja ett matbord där flera personer kan sitta runt.

Välj rätt material

När du väl har bestämt dig för storleken och formen på detta bord är det nu dags att välja material. Du kan hitta många olika träslag och ytor på nätet, så det finns något för alla. Några av de mest populära träslagen för plankbord är ek, furu och bok.

Dessutom kan du även välja mellan olika ytor som lack eller olja. Detta är givetvis helt upp till dig, vilken yta du väljer. Tänk på att ta hänsyn till bordets rengöring vid val av yta.

Kom ihåg underhållet

Efter att du har köpt ditt bord måste du komma ihåg att underhålla det. Detta gäller speciellt för bordets yta. A ekbord är ett levande material som påverkas av temperatur, solljus och mycket mer. Och för att träet ska tåla vätska är det viktigt att träet är väl mättat i en bra olja. Oljan kan du köpa där du köper ditt plankbord. Och du bör ge ditt bord en bra olja några gånger om året, beroende på hur ditt bord känns.

Hur du tar hand om ditt plankbord

Du har nu lärt dig vad du ska tänka på när du designar ditt eget plankbord. När bordet är köpt och står i din matsal hemma är det viktigt att du tar väl hand om ditt bord.

– För det första är det viktigt att du alltid använder en fuktig trasa att torka av bordet med. Och undvik att använda rengöringsmedel som innehåller slipande partiklar. Detta kan skada bordets yta.
– För det andra bör du undvika att placera för varma föremål direkt på bordet. Detta kan också skada bordets yta. Så om du t.ex. ta en kaffe som är för varm, detta kan lämna ett märke på ditt bord.
– För det tredje bör du undvika att placera fuktiga föremål direkt på bordet. Detta kan göra att träet blir skevt och det blir inte snyggt i längden.