Utflykter från Stockholm

Stockholm är ett av Sveriges mest omtyckta resmål och inte utan anledning. Landets huvudstad har ett fantastiskt utbud av kultur, historia, natur, butiker, nöjen och gastronomi. Dessutom kan du från Stockholm enkelt göra utflykter till många spännande närliggande sevärdheter. Nedan berättar vi om några av våra favoriter. Men listan kan göras betydligt längre än så beroende på hur mycket tid du har och din budget.

  • Stockholms skärgård
  • Kungliga slott
  • Museer

Stockholms skärgård


Stockholm är synonymt med sin skärgård. Den utgörs av långt mer än 20 000 öar, kobbar och skär av alla möjliga format och storlekar. Vissa av dessa är bebyggda med idylliska äldre trävillor, lekfullt snidade lusthus och moderna byggnader i stilren skandinavisk arkitektur. I skärgården finns otaliga härliga resmål för längre och kortare utflykter. Tillräckligt för att upptäcka något nytt varje gång du besöker Stockholm.

En av de närmaste öarna från centrala Stockholm är Fjäderholmarna. Dit kommer du med en ytterst kort båttur. På ön finns det flera trevliga matställen, soliga klippor och fina små designbutiker. Åk lite längre än så och du når efterhand Vaxholm, med sin imponerande fästning. Här kan du äta fisk till lunch och flanera genom stadskärnan. Även det trendiga och livliga Sandhamn är ett uppskattat alternativ.

Kungliga slott

I och omkring Stockholm ligger flera slott. Det börjar redan i den historiska stadskärnan och på den gröna ön Djurgården med det Kungliga Slottet och Rosendals Slott. Vid Brunnsvikens strand i norr finner du Ulriksdals Slott med den vackra slottsparken. Ett annat tips är såklart eleganta Drottningholms Slott i barockstil som har Kina Slott och slottsteatern i anslutning. Även det omges av tjusiga parker och grönområden.

Kungliga slott

Om du letar efter en något längre utflykt till just ett slott rekommenderar vi Gripsholms Slott. Hit kan du åka tåg eller bil. Slottet är vackert beläget på en mindre ö vid inre delen av Mälaren. Det har anor från 1500-talet och renässansen. Denna resa kan du med fördel utöka till en semester i semestern genom att kombinera med att utforska och övernatta i den fina lilla staden Mariefred.

Museer

Stockholm har överlag ett stort urval av intressanta museer. Vissa av dem befinner sig strax utanför stadskärnan och utgör trevliga utflyktsmål. Prova till exempel konstnärsbostaden Millesgården på Lidingö. Det har en konstnärspark och utsikt över hamnområdet. Ett annat exempel är det unika konstmuseet Artipelag som ligger på en höjd i skärgården på Värmdö. Här finns dessutom en bra restaurang och trevligt kafé samt vacker natur med en utställning utomhus.