Resa hållbart i Sverige

Precis som för samhället överlag går trenderna inom resor allt mer i riktning hållbarhet. Turism är en viktig inkomstkälla för Sveriges regioner. Genom att göra hållbara val när vi reser kan vi bidra till destinationernas ekonomi. Samtidigt blir vår egen upplevelse av resan som regel ännu bättre och mer autentisk.

Färdmedel

Flyget har kritiserats kraftigt under de senaste åren för sin stora klimatpåverkan. Vi människor kommer antagligen inte att sluta flyga men det finns sätt att göra flygresorna mer hållbara. Bland annat kan du numera klimatkompensera dina flygmil hos flera bolag. Ta gärna en titt utöver det på hur bolagen jobbar med hållbarhet och miljö.

fly

När du reser i Sverige är det sällan det blir verkligt nödvändigt att flyga. Tågnätet är relativt väl utbyggt och det finns ofta bra anslutningar. Att åka tåg är dessutom ganska mysigt. Du ser en del av landskapet genom fönstret och kommer för det mesta fram mitt i stadskärnan.

Gynna lokala aktörer

Idag ägs flera hotell- och restaurangföretag av stora internationella kedjor. Det gör att ledningen finns väldigt långt från vissa filialer. För att stötta lokal turism är det generellt sett bättre att välja mindre och lokala aktörer. De brukar dessutom ha mer individuella upplägg och vara tydligare representanter för destinationens specifika kultur.

Prova till exempel små trevliga boutiquehotell eller bed & breakfasts. Ät hemlagad middag på en familjeägd restaurang och köp med dig fika från det historiska bageriet i stadskärnan. På det viset lär du också känna lokalbefolkningen och ortens personlighet. Det kan ge upphov till fina möten och minnen för livet.

Ta hand om natur och miljö

fantastic natureSverige är vida känt för sin fantastiska natur. Och naturen är ofta en anledning i sig att resa. Men då krävs det att du uppträder klokt och hänsynsfullt. Nedskräpning är såklart helt förbjudet. Men tänk dig också för innan du tar med dig något härifrån. Växter, stenar och liknande är alla en del av ekosystemet.

Även aktiviteter som involverar djur bör kollas upp noga innan du deltar. I Sverige är situationen bättre än i många andra länder men trots det har du som resenär ett ansvar. Det kan handla bland annat om ridning eller att åka med häst och vagn. Andra exempel är fiske och jakt.

Bättre för alla

Sammantaget ska hållbart resande inte på något sätt göra turism tråkigare eller mer begränsad i negativ bemärkelse. Tvärtom gör hållbart resande att resmålen kan utvecklas på ett hälsosamt sätt. Som turist kommer du närmre den lokala kulturen och återvänder antagligen berikad med många nya intryck efter din semester. En vinst för alla inblandade.