Det litteraturtäta Sverige

Svenska författare både fanns och finns det gott om och en semester i deras spår kan ta dig till oanade platser. Hela landet är fullt av litterära minnen, oavsett om du väljer att följa den fiktiva världen eller att se var en författare verkat och levat.

I Sverige finns det gott om hus, museer och skulpturer som knyter an till litteraturen och vill du innan du reser läsa på mer om våra olika författare eller deras hemorter finns det många olika magasin och tidningar att välja bland. Att köpa en massa lösnummer kan bli dyrt så varför inte ha en tidningsprenumeration på ett par olika tidningar för att lära känna din favoritförfattare – och hitta nya! En tidningsprenumeration ger dig också möjlighet att lära känna Sverige och de platser du avser att besöka – du får möjlighet att skapa den bästa möjliga rutten för din semester. Du kan också läsa mer om många spännande platser att besöka på olika sajter, Lonelyplanet till exempel där du hittar mängder av information om hela Sverige. Små och stora orter, unika museer, vackra vattenfall, vandringar i nationalparker och mycket mer.

Kända litterära platser runtom i Sverige

Litterära resor går ofta till Småland, Dalarna, Uppland eller Värmland men mängder av författare har bott, eller bor, i andra delar av landet. Nedan följer ett axplock av miljöer att besöka, oavsett om du vill åka norr- eller söderut och oavsett du vill åka till välbesökta eller mindre besökta platser.

  • I en by norr om Boden kan du se bagarstugan i vilken Eyvind Johnsson föddes.
  • I Sundsvall kan du följa i Lars Ahlins fotspår. Fjorton emaljerade skyltar finns placerade på utvalda platser runt om i staden.
  • I Hedemora och Borlänge finns minnesrum över Johan Olof Wallin, Erik Axel Karlfeldt och Martin Koch.
  • I Sunne finner du Selma Lagerlöfs Mårbacka och i Filipstad minns vi Nils Ferlin.
  • I Örebro, Närke, hittar du Wadköping, en äldre stadsdel uppkallad efter Hjalmar Bergmans romaner och pjäser.
  • I Eksjö, på museet, finns konstverk och andra föremål efter Albert Engström, den samhällsengagerade konstnären och författaren som främst är känd som karikatyr- och satirtecknare. Lär känna honom än mer genom att bege dig till Hult en mil öster om Eksjö där hans barndomshem finns bevarat.
  • I Huskvarna, på museet, lär du dig mer om Alf Henrikson.
  • I Nyteboda i Blekinge föddes Harry Martinsson och du kan här få en guidning genom hans barndoms bygd.
  • I Vollsjö i Skåne hittar du Fritiof Nilsson Piratens grav på Ravlunda kyrkogård och ett museum i hans namn i en gammal banvaktsstuga.

Stockholm

Stockholm både är och har varit en populär stad bland författare. Här finns mängder av skulpturer, statyer och byster föreställande älskade, och ibland lite bortglömda, personer såsom Ivar Lo Johansson, August Strindberg, Hasse Alfredsson, Selma Lagerlöf och Carl Michael Bellman. Här finns också två uppskattade museer dedikerade till författare, Ivar Lo Johanssons museum och Strindbergsmuseet Blå Rummet. I huvudstaden hittar du också Bellmanhuset.

I Stockholm finns det också ett sjuttiotal litterära skyltar, hyllningar till författare som i sina böcker har skildrat staden och dess befolkning. Skyltar som ger dig insikt eller kanske spänning till platsen du står på, huset du tittar på. På skyltarna kan du läsa citat av författarna som spänner från barn- och ungdomsförfattare till de som skrivit för en vuxen publik. Lär känna, eller återupptäck, bland andra Barbro Lindgren, Per Anders Fogelström, Hjalmar Söderberg, Nils Ferlin, Tomas Tranströmer, Astrid Lindgren och Moa Martinsson.